BAS & KAS

Bedieniningsassistent (BAS) en Keukenassistent (KAS)


Informatie

Bas en Kas

De horecabranche vraagt om erkende certificaten en vakdiploma’s voor een groep, veelal jonge talenten die in het reguliere onderwijs minder goed kunnen meekomen. Zij vinden de horeca leuk en willen ook aan de slag in deze branche. Dit zijn studenten uit de bovenbouw van het praktijkonderwijs of Entree leerlingen en de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij noemen ze BAS en KAS!

1
2

BAS en KAS zijn absoluut van waarde voor de arbeidsmarkt. Met het diploma Bediening assistent (BAS) of Keuken assistent (KAS) op zak, dat aansluit bij de vraag vanuit de branche, hebben zij een mooie toekomst in het vooruitzicht en krijgen zij een eerlijke kans met een goed arbeidsmarktperspectief. Met dit diploma kunnen zij doorstromen binnen de organisatie met een SVH vervolgdiploma kok of gastvrouw. BAS en KAS bepalen zelf wat het einddoel is in hun carrière, op hun eigen ritme en eigen tempo.

SVH en Picabia Opleidingen helpen BAS en KAS met de eerste stap in de goede richting met het aanbod van deze nieuwe leermiddelen en een cursus.

Voor wie:

Bijzonder geschikt voor jongeren die in het reguliere onderwijs minder goed kunnen meekomen en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Examen:

Bedieningsassistent (BAS)

Het examen BAS is een praktijkexamen waarin theorie-onderdelen zijn geïntegreerd. Het is gebaseerd op het beroepsgerichte gedeelte van het kwalificatiedossier Entree Assistent dienstverlening en zorg. Het generieke deel van het kwalificatiedossier, waaronder taal, rekenen en loopbaan en burgerschap, wordt niet geëxamineerd met het examen SVH Bedieningsassistent.

Tijdens het examen wordt de kandidaat geëxamineerd op de competenties en vaktechnieken die betrekking hebben op de werkzaamheden van een bedieningsassistent. Hij moet een werkformulier invullen, een tafel voor twee gasten gereedmaken, een couvert voor twee gasten opdekken, gasten verwelkomen en placeren, bestellingen opnemen en serveren, afscheid nemen van de gasten en de tafel afruimen. Exameneisen die onder andere terugkomen in het examen zijn het poleren van glazen en bestek, een standaardcouvert indekken, bestellingen transportklaar maken en verschillende draagmethodes hanteren. Ook wordt de kandidaat beoordeeld op het maken van een planning, hygiënisch werken en werkhouding. De kandidaat voert de opdrachten uit binnen een vooraf gestelde tijd. Meer informatie vindt u in de Toelichting diploma-inhoud Bedieningsassistent. 1

1 Bron: http://www.svh.nl/examens/bediening/bedieningsassistent.html

Keukenassistent (KAS)

Het examen KAS is een praktijkexamen waarin theorie-onderdelen zijn geïntegreerd. Het is gebaseerd op het beroepsgerichte gedeelte van het kwalificatiedossier Entree Assistent dienstverlening en zorg. Het generieke deel van het kwalificatiedossier, waaronder taal, rekenen en loopbaan en burgerschap, wordt niet geëxamineerd met het examen SVH Bedieningsassistent.

Tijdens het examen wordt de kandidaat geëxamineerd op de competenties en vaktechnieken die betrekking hebben op de werkzaamheden van een keukenassistent. Hij moet een werkformulier invullen, de juiste ingrediënten en materialen verzamelen, gerechten bereiden en zijn werkplek afruimen en schoonmaken. Exameneisen die onder andere terugkomen in het examen zijn verschillende snij- en kooktechnieken, en het herkennen van ingrediënten en materialen. Daarnaast wordt de kandidaat ook beoordeeld op het maken van een planning, hygiënisch werken en werkhouding. De kandidaat voert de opdrachten uit binnen een vooraf gestelde tijd. Meer informatie vindt u in de Toelichting diploma-inhoud Keukenassistent.2

2 Bron: http://www.svh.nl/examens/keuken/keukenassistent.html

Wij zijn geaccrediteerd door: